Hoe werkt het bij Blij met m’n lijf?
In zes stappen werken we naar een situatie waarin jij blij bent met je lichaam en je weer kunt genieten van je leven.
Stap 1:
Samen onderzoeken waar het probleem vandaan komt
Je bent al lange tijd aan het jojoën, keer op keer val je af en kom je toch weer aan. Het frustreert je en je zelfvertrouwen gaat na elke afvalpoging achteruit. Je hebt veel motivatie om aan een dieet te beginnen, maar je vindt dat je weinig discipline of doorzettingsvermogen hebt. Misschien voel je je wel angstig of onrustig rondom eten en voel je schaamte over je lijf. Ik herken dit gevoel heel goed van jaren terug en vind het naar dat jij hier ook inzit.
Is het doel zo snel mogelijk afvallen, of is er meer aan de hand? Soms zijn we zo bezig met de kilo’s dat we er niet bij stilstaan dat we ook nog blij mogen zijn met onszelf. Eten en afvallen bepalen een groot deel van je leven, maar weet je wat hiervoor de reden was?
Deze problemen ontstaan vaak in een periode waarin je je als kind of volwassene niet meer prettig voelde. Of misschien is het je wel aangeleerd om te eten als de sfeer verdrietig was. Is eten dan wel het probleem, of het gevolg van een ander probleem?
Samen onderzoeken we wat er precies aan de hand is. We kijken naar de ontstaansgeschiedenis en ik help je anders kijken naar jezelf en je probleem.
Stap 2
Vind meer rust in je hoofd
- Je leert ontspannen omgaan met je gedachtes en emoties
- De druk rondom de kilo’s neemt af
- Afvallen gaat als vanzelf mee met de methode
Als we niet meer kunnen genieten van het moment of het moment niet meer kunnen aanvaarden, zitten er te veel gedachtes of problemen in ons hoofd, of voel je je onrustig, somber of leeg/verdoofd.
Heb je dan een oplossing nodig, kun je er niet bij of doen je gedachtes er alles aan om terug te gaan naar oude gewoontes. Hoe hard je ook je best doet, je blijft vanuit patronen denken en handelen. Dat zorgt ook nog eens voor extra stress en schuldgevoelens. Iets wat je op deze momenten helemaal niet nodig hebt om te werken aan een passende oplossing.
Mindfulness geeft je de gelegenheid om in het moment zelf een meer passende manier te vinden. Zonder schuldgevoelens en frustraties. Je doet het vaak zo veel beter dan je zelf denkt!
Of mindfulness iets voor jou is, onderzoeken we ook samen. Je krijgt altijd adviezen en inzichten die je tijdens het traject verder helpen.
Stap 3
Balans vinden tussen gezond eten, lekker eten en soms ’zondigen’
Je leert op een vriendelijke manier omgaan met:
- Het bestraffende stemmetje in je hoofd
- De drang om te veel te eten
Je ontwikkelt een normaal gezond voedingspatroon en gaat ervaren dat je nog steeds resultaten kunt bereiken. Dat brengt veel rust. Eten staat vaak alleen nog maar in het teken van goed of slecht. Zelfs daar twijfelen we dagelijks over, want er wordt altijd wel weer iets anders gezegd of geschreven. Dat brengt een hele hoop stress met zich mee!
Als diëtist help ik je met eten op een manier die persoonlijk bij je past. Je leert wat je vooral wél mag eten, in plaats van niet. Dit zorgt er vaak al voor dat mensen minder behoefte krijgen om door te slaan in snoepen of snacken.
Wat ik nog graag met je wil delen: in de praktijk zie ik dat vrouwen die worstelen met hun eetgedrag, hun eetpatroon altijd slechter inschatten dan het echt is. We zijn dus te streng voor onszelf!
Stap 4
Bewegen op een manier die goed maar ook prettig is
- Je gaat minder vanuit je hoofd bewegen
- Het gaat je meer zelfvertrouwen geven en sporten gaat prettiger voelen
Hoe vaak hoor je: ik moet weer sporten. Niet alleen in je hoofd, maar ook om je heen. Sporten staat weinig in het teken van mentale ontspanning en plezier. Of we willen wel, maar zijn te bang dat we het bijvoorbeeld niet goed doen.
Ik laat je graag ervaren dat bewegen kan betekenen dat mentaal kunt opladen. Je gaat voelen dat je het kan en ondertussen zie je je lichaamsvormen veranderen.
Ik vind dat jij centraler hoort te staan dan sporten op zichzelf. Er is altijd een reden dat bewegen niet prettig voor je is. Dit wil ik serieus nemen.
We zoeken tijdens de begeleiding de rust op door middel van mindfulness en oefeningen om je core spieren te versterken. Maar we gaan ook op zoek naar kracht en energie, door lekker te sporten op muziek, met een gesprekje en een lolletje hier en daar.
Stap 5
Genieten van de stappen die je maakt
Zonder onrust mogen leren blij te zijn met de stappen die we al gemaakt hebben. Dat verdienen we toch gewoon?
- Je ervaart dat jij centraal staat
- Leert dat je niet altijd hoeft te hollen om vooruit te komen
- Je raakt meer gewend aan het stapje terug doen
Er komt een moment dat je merkt dat het allemaal wel lekker loopt. Heel goed. Daar mag je dan ook van genieten! Dat is ook belangrijk voor gedragsverandering. Daarnaast kunnen we bespreken en evalueren hoe je naast de trainingen het een en ander extra kunt doen qua bewegen en mindfulness.
Stap 6
Spreid je vleugels
Er komt een nieuw soort kracht omhoog.
Je vrije wil, plezier en zelfvertrouwen.
Discipline blijkt niet meer belangrijk te zijn.
We bespreken hoe je zonder mij of in een afbouw
verder kan gaan met bewegen, voeding en mindfulness.
Woon in je de omgeving van Nijmegen en wil jij starten met bewegen onder mijn begeleiding?
Neem dan gerust vrijblijvend contact op!