Blij met mijn Lijf FAQ

 

Veelgestelde vragen:

Ik zoek een diëtist in Nijmegen, kan ik bij jou terecht?

Zeker! Ik werk als diëtist in Nijmegen en omstreken. Ik kom graag bij je thuis langs, of we spreken af in de buitenlucht. We kunnen ook bij het Cordium in Bottendaal, dichtbij het centrum van Nijmegen, afspreken.

 

Wat doe jij als diëtist precies voor mij?

Als diëtist leer ik je eten op een manier die gezond is en bij je past. Zo pakken we bijvoorbeeld emotie-eten of stresseten aan. Het is moeilijk om in te schatten wat er allemaal nodig is om van een ongezond eetpatroon, een gezond eetpatroon te maken. Samen kijken we naar een voedingspatroon dat bij je past en doorbreken we oude gewoontes/patronen.

 

Moet ik bij jou elke keer op de weegschaal staan?

Nee! Dat past totaal niet bij mijn werkwijze. Ben je benieuwd hoe ik het wél aanpak? Lees dan meer over mijn werkwijze als diëtist of mijn methode voor personal training inclusief voedingsadvies en begeleiding.

 

Wanneer kan ik bij jou terecht?

Als je je machteloos voelt, omdat geen enkel dieet lijkt te werken. Of omdat je vast zit in stress- of emotie-eten en dit niet kunt doorbreken. Maar ook als je fitter wil worden of bang bent om aan te komen. Meestal kun je de week zelf of de week daarna al terecht voor een kennismaking. Woon je in Nijmegen en zoek je een diëtist? Dan help ik je .

 

Ik zoek een personal trainer in Nijmegen, kan ik bij jou terecht?

Jazeker! Ik werk als personal trainer in en om Nijmegen. We spreken af bij jou thuis of lekker in de buitenlucht. We kunnen ook afspreken bij Cordium in Bottendaal, dichtbij het centrum van Nijmegen. In een sportschool afspreken is ook een optie.

 

Wat kan ik verwachten van een personal trainer?

Sporten zou leuk moeten zijn en prettig aanvoelen. Dat is niet voor iedereen het geval. Ik help je als personal trainer om weer op een fijne manier te bewegen. Sporten wordt iets dat je wilt doen, in plaats van iets dat je moet doen! Kom je uit Nijmegen en zoek je een personal trainer? Ik sta voor je klaar

 

Welke behandelingen worden vergoed?

Coaching rondom voeding valt bij mij onder diëtistisch advies en begeleiding. Ik werk niet met zorgverzekeraars omdat ik hierdoor veel tijd kwijt zou zijn aan allerlei procedures en regels wat niets met kwaliteit van zorg te maken hoeft te hebben. Als compensatie geef ik de eerste 3 tot 6 sessies (afhankelijk van jouw pakket) korting. 

 

Wat kan ik verwachten bij een eerste afspraak?

We spreken af in een rustig park, bij jou thuis of in het Cordium in Bottendaal, dichtbij het centrum van Nijmegen. Dat we in alle rustig de tijd nemen om helder te krijgen wat en hoe ik jou kan gaan ondersteunen. Aan de hand van een paar korte tot middelkorte vragenlijsten weet ik al het een en ander over jou en in het gesprek maken we verder een helder beeld. Wat meestal gewenst is; beginnen met één knelpunt in de voeding en vooral op wat je meer zou mogen eten in plaats van niet meer mag eten. Ik ben niet voor het maken van een schema en opsturen waar je je aan moet gaan houden zoals het er in veel praktijken aan toe gaat. Uit onderzoek blijkt dat het aanpassen van je voeding vanuit regels/adviezen op zich op lange termijn niet helpen. Vrijwel iedereen komt uiteindelijk genadeloos weer op zijn oude gewicht of zelfs een hoger gewicht. Ik wil de tijd nuttig besteden en stoppen met het blijven creëren van teleurstellingen. Er is dus genoeg ruimte binnen de begeleiding voor het leren omgaan met stress- of emotie eten en andere knelpunten binnen eetgedrag. Als je geïnteresseerd bent in meer, lees dan hieronder verder.

 

Hoe kun je me helpen in het leren omgaan met stress- of emotie eten?

In het eerste gesprek zal ik je hierover al uitleg geven en is er naast de intake regelmatig nog tijd voor een oefening. Door een oefening kan ik je meteen laat voelen wat omgaan met stress- of emotie eten kan gaan betekenen voor je. Echter is het natuurlijk een proces om jezelf echt te gaan begrijpen en beter te ondersteunen bij stress en emotie eten. Ook kan het zijn dat je bij verveling of bij het zien en ruiken van eten bijna automatisch gaat eten. Of dat je wel of niet eet nav wat de weegschaal of je kledingmaat aangeeft. Als je vooral streng bent met eten en jezelf bijna nooit iets toestaat wat je gewoon lekker vindt, passen we de oefening en de begeleiding hier op aan.  

 

Hoe weet ik of ik last heb van stress- en/of emotie eten?

Als je vermoed dat je hier last van hebt zul je dat misschien ervaren als een erg aanwezige drang die je bijna automatisch naar eten laat grijpen. Alsof je geen rem hebt. Vaak geven cliënten/klanten ook aan dat ze geen discipline/doorzettingsvermogen hebben, dan voelen zij zich vaak schuldig en denken dat zij nog steeds niet goed hun best doen. Vaak is er ook sprake van schaamte rondom eten en gewicht. Ik wil je dan in alle veiligheid laten voelen dat je er niet alleen voor staat en je niet alleen meer de strijd hoef aan te gaan. Ik ga je laten zien dat er echt hoop is en dat we dit op een fijnere en duurzame manier kunnen aanpakken dan je gewend bent.

 

Kan ik jou tegelijk inschakelen als diëtist en personal trainer in Nijmegen?

Zeker! Dat past zelfs heel goed bij elkaar. Sporten en eten worden op deze manier op een fijne en veilige manier een gezond onderdeel van je leven.

 

Wat is het voordeel van het combineren van het advies van diëtist en een personal trainer?

Je hebt er alleen voordeel aan als je het allebei wil en hier genoeg budget voor hebt. Als dit zo is, dan heb je het voordeel dat diëtist een beschermde titel is in tegenstelling tot andere voedingsadviserende beroepen die personal trainers vaak hebben*. Personal trainer is geen beschermde titel. Vanuit de diëtiste opleiding heb ik ruime kennis over het menselijk lichaam en psyche. En de opleidingen die ik op sportgebied heb gevolgd en eigen ervaring op sportgebied, maken dat ik mijn kennis en vaardigheden heb verbreed. Binnen de personal training opleiding krijg je kennis over blessure preventie en milde klachten kun je zelfs vaak verhelpen. Je leert ook wanneer je moet doorverwijzen. Verder heb ik een zorgzaam karakter en vind het belangrijk dat ik cliënten/klanten op een veilige manier qua lichaam en psyche begeleid. 

*Op voedingsgebied zijn er ontzettend veel cursussen of korte opleidingen. Een vooropleiding is dan niet nodig. Daarnaast is het beroep dat zij uitvoeren zonder beschermde titel waardoor iedereen zich bijvoorbeeld een coach of consultant/consulent mag noemen. Er mogen dan alleen cliënten begeleid worden tot BMI 30 zonder medische klachten. Zij hoeven geen medische achtergrond te hebben. Wat ik hiermee wil zeggen: kijk of de begeleiding die jij wil in jouw situatie verantwoord is :-) 

 

Moet ik ook sporten als je me gaat helpen met eten?

Nee, sterker nog, het zou zonde zijn als je geld uitgeeft terwijl je het niet nodig hebt of het gewoon niet wil :-)

 

Ga je me ook voedingsadvies geven als personal trainer?

Dat kan, alleen als jij daar behoefte aan hebt en als je twijfelt bespreken we dit in een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Als je bang bent voor adviezen die jou opgelegd gaan worden; die angst begrijp ik, ik nodig je dan uit om samen op een oordeelvrije veilige manier naar eten te gaan kijken.

 

Kan ik personal training volgen met een laag budget/inkomen?

Het is dan zinvol om de tijd te nemen en te onderzoeken wat het grootste knelpunt is binnen jouw hulpvraag: voeding of sporten. Bij afvallen is gemiddeld genomen 80% voeding en 20% sporten. Als voeding een groter knelpunt is kunnen we ons dus beter hierop richten. Weliswaar, op een positieve manier om gewoontes duurzaam te doorbreken ten opzichte van het volgen van een dieet/schema. Met 1 keer per week of per 2 weken kunnen de meeste mensen al een gezonde relatie gaan opbouwen met eten en hun lijf en gezonder gaan eten en bewegen. Een aantal sessies personal training waarin we sporten kan dan voldoende zijn om het zelf op te pakken. Als jouw voeding oké is en je wil meer gaan sporten, scheelt dit ook veel tijd binnen de sessies en heb je met 5 of 10 sessies al veel geleerd om het zelf op te pakken. We kunnen dan ook eens in de maand afspreken totdat het geheel comfortabel voelt. 

Of ik laat je naast coaching en advisering rondom voeding dichter stilstaan bij wat je nou eventueel al fijn zou vinden aan bewegen, hoe klein of hoeveel dat ook zou zijn. Vaak denken we in “het is pas goed als we voldoen aan wat we anderen zien doen of wat we lezen in boekjes of op internet”, ik leer jou hoe je beter kunt kijken naar wat bij jou past, hoe daar daarvoor kunnen aan gaan en achter blijven staan.